English
Israeli
Montenegro
 
Premijer Milo Đukanović boravio u zvaničnoj posjeti Izraelu, 1. i 2. novembra 2010.

Premijer Milo Đukanović nedavno je završio svoju prvu zvaničnu posjetu Izraelu.

Tokom posjete, gospodin Đukanović je razgovarao sa premijerom Benjamin Netanyahuom, predsjednikom Izraela Shimon Peresom, ministrom inostranih poslova Avigdor Libermanom i predsjedavajućom opozicije gospođom Zipi Livni.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je interesovanje izraelskih investitora za crnogorsku ekonomiju. Na posebnom sastanku, predsjednik Shimon Peres je istakao da Crna Gora predstavlja odličan primjer multietničke zajednice, koji bi mogao da služi kao model nekim većim zemljama. Takođe, predsjednik Peres je istakao da postoji mnogo mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje između dvije zemlje.

On je istakao da su izraelski preduzetnici veoma zainteresovani za ulaganje u Crnu Goru, posebno u oblasti turizma i infrastrukture. Peres je istakao značaj uloge koju Crna Gora ima kada je u pitanju stabilnost Balkana, što je po njegovom mišljenju, čini posebno atraktivnom za strana ulaganja.

Premijer Đukanović je naglasio da su izraelski investitori uglavnom zainteresovani za turizam i infrastrukturu, i dodao da će, iako već jeste, Crna Gora u narednom periodu postati još više atraktivnija za strane investitore.

Tokom prve večeri posjete, gospodin Rinot je zajedno sa svojom suprugom Shirly Rinot bio domaćin svečanog prijema organizovanog u čast gospodina i gospođe Đukanović i crnogorske delegacije koja je boravila u prvoj zvaničnoj posjeti Izraelu. Delegaciju su činili ministar turizma gospodin Predrag Nenezić i ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija gospodin Andrija Lompar.

Tokom posjete, premijer Đukanović je u skladu sa protokolom učestvovao u svim ceremonijama kao što su posjeta planini Herzl, posjeta Yad Vashemu – muzeju holokausta i sadjenje maslinovog drveta u „Šumarku nacija“ (Grove of Nation).

Kako je glavni cilj posjete bio jačanje političkih i ekonomskih odnosa između dvije zemlje, gospodin Đukanović se sastao i sa rukovodstvom Arison Investment grupe i Shikun&Binui grupe koja je nedavno dobila na tenderu za izgradnju autoputa u Crnoj Gori.

Premijer Đukanović i ministri su se takođe sastali i sa vlasnikom i sa izvršnim direktorom Arkia Airlines-a kao i menadžmentom El-Al airlines-a sa kojim su imali večeru. Obje kompanije su pokazale interesovanje za privatizaciju Montenegro Airlines-a.

U svim razgovorima i sastancima koji su se desili tokom posjete, učestvovali su ambasador Izraela u Srbiji i Crnoj Gori, gospodin Arthur Kole i počasni konzul Crne Gore u Izraelu, gospodin Nimrod Rinot.