English
Israeli
Montenegro
 
Kultura:

Kao dio Mediterana i Balkana istovremeno, Crna Gora se oblikovala pod različitim kulturnim uticajima mediteranskih, kao i civilizacija Centralne i Istočne Evrope. Crnogorsko bogato istorijsko kulturno nasljeđe, koje datira još od prije 1000 godina, se osjeća svuda po regionima.

Kulturni spomenici i obilježja sa istorijskim pričama se nalaze svuda oko starih gradova, koji građeni pod uticajima vizantijske arhitekture ostavljaju otisak u kontinentalnom dijelu Crne Gore, dok su srednjevjekovni manastiri jedinstveno ukrašeni sa freskama koje se po zidovima manastira rasprostiru čak hiljadama metara kvadratnih.

Jedna od najznačajnijih dimenzija crnogorske kulture je etički ideal „čojstva i junaštva“, koji je proistekao iz duge crnogorske istorije ratovanja. Značenje ovog ideala je izvedeno iz viteštva,

i govori o vrlinama i integritetu koje osoba mora da posjeduje kako bi zaslužila iskreno poštovanje ljudi koji ga okružuju.

Iako star, ovaj ideal je još uvijek prisutan u crnogorskoj kulturi, ali kako nije potpuno shvaćen od strane ostalih južnoslovenskih naroda, ponekad je izvor konfuzija među njima, i koji ga uvrijedljivo i grubo poistovjećuju sa nečim što je zastarjelo i staromodno.

Crnogorska tradicionalna kultura se kreće oko plemena, patrijahalno povezanih porodica, koje prisvajaju plemenski identitet kao grupe, sa svojim razvijenim tradicijama i teritorijama. Iako danas plemenska autonomija više ne postoji, ona još uvijek predstavljaju značajne vrijednosti u crnogorskom društvenom životu.