English
Israeli
Montenegro
 
Novosti vezane za kulturu i turizam:

19.08.12

Crna Gora ljubavi moja: obilazak I recepti.

Shaul Ben Aderet dobio je poziv da posjeti i kuva u Crnoj Gori – južnija perla Jadranskog mora. Nakon jedne sedmice plovidbe, izleta sa đipovima i posjete u sredno-vjekovskim gradovima, vratio se umoran, zadovoljani sa receptima za mediteranski "Hrajme" (Riba sa povrcem), hladna čorba od patliđana i miniaturne ljetne priganice.

Ako volite plavo more kao iz snova sa uvalama, zalivima i skrivenim obalama, sunce koje se pojavljuje između brda, riblji restorani na samoj pjeni mora, kelneri kao nekada u bjelim kosulji i leptir mašne, djevojke sa bekinijem i dugim nogama, zlatne obale i ljudi sa osmjehom koji kao i priroda su opušteni I ležerni, ostavite sve i dođite da posjetite Crnu Goru.

Bio sam pozvan u tu maldu državu usljed ministra inostranih poslova koj je bio nas gost skupa sa konzulom Crne Gore u Izraelu i predlozio da dodjemo i priredimo TV emisiju u CG o Izraelskom jelu.

Prihvatio sam poziv i tako smo nasli sebe sedmicu dana u jednom od najljepših mjesta na Mediteranu, ili ustvari na Jadranu. Prvi dan smo proveli u Budvi, grad na primorju, u plovidbi i posmatranju divnih obala. Uz put smo vidjeli piljare sa mnogo voča, Šumsko voce, Trešnje, Med i Lubenice. U svakom sanduku je samo ono sto je toga dana ubrano.

Sutradan je počelo snimanje emisije, kao prvo počeli smo sa krem supom od Patliđana, porcija sa Izraelskim dodirom, koja prija kao hladan obrok ljeti, to je popularno jeli i u Crnoj Gori. U sastoju: pečeni Patliđani, korjenje od popvrča, pavlake i osnov supe od povrca koje je pasirana,sa dimnjenim ukosom.

Za glavni obrok sam svakako pripremio Ribu, da bi se ljepo slikala izabrao sam ribu od 2 kg, koje sam skuvao kao "Hrajme" sa bjelim lukom, crvena Paprika, pasta od ljutih Paprika, Kusbara (slicno persunu), Paradaiz i Čili – sve u crvenoj ljutoj varjanti. Mještani su bili oduševljeni.

Kao dezert sam pripremio brze priganice od Jogurta sa vanil ukosom, a uz to pekmez-slatko od Sherry Paradaiza koj sastoji sladak-ljut i kislekasti ukus. Vrlo interesanta iI uspješna kombinacija. Svakako da je lako pojesti cak i 20 komada bez da se uopšte osjeti.

Šef koj mi se pridružio je Aleksandar Sankuric iz luksuznog hotela Splendid u Budvi (Becici). Taj kolega je impresirao sa njegovim kreativnim i slikovitim porcijama i ako u Crnoj Gori jednostavno i svježe je osnov svakog kuvanja.

Za prve porcije je pripremio zelenu Salatu od raznih listova, Karpacio od Cvekle,jestivo Cvječe, sos od Jagoda sa žumancima jaja prepelice, Pomoranđe, Smokve i Masline – kombinacija boja i ukusa.

Kao glavni obrok je priredio prženu Tunjevinu koja je servirana bila sa pireom od šargarepe i vanile, uz Polentu sa pečenim Sardinima a sve skupa zapečeno sa raznim mirođiajama, travama i sirup od crnog vina, kao neka vrsta morskog zaslađenja. Dezert je Sef-Slastičar hotela pripremio klasični Tiramisu, koj uvjek pobjeđuje, uticaj komšinice prekoputa – Italia.

Dan nakon snimanja pošli smo na izlet đipovima u brda. Sat udaljenosti od Budve i več se dodiruje sa oblacima, pogledom na more, zalivu koj je bezkrajan, zelenilo, drveča od Smokava, Maslina, Rogača, sve to raste u prirodi.

Stali smo za obrok u malo selo od 20 kuča sa crvenim krovovima, koje su gradjena od crnog kamena. U domačoj kuhinji su postavljeni nekoliko stolova. Smjestili smo se za jednim od njih i dobili veliku zelenu Salatu, sočnu i masnu dobro prženu kobasicu, telece faširane uz krompir- pire, kuvane mrkve u cjelini preliveno sa kremom od blitve. Sve je bili nevjerovatno ukusno a platili smo 16 eura za nas dvoje (80 Shekela).

Na vece smo se vratili u Budvu i uzivali u onom sto nam je grad pružio: Riblji restorani, zidine u kamenu, uske uličice koje vas mole da se izgubite među njima, žive sculpture uz pantomime, mnogo veselih turista i starjih mještana koj svak od njih drzi čašu piva u ruci. Sa pirkanjem morskog vjetra koj nosi miris mora u vazduh, stvarno nismo mogli želiti bolje od toga.

Prevod sa Hebrjskog.

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4267832,00.html